Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Вже вшосте ми зустрічаємо Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA у Кременчуці. Традиційно ми не обмежуємося фестивальними кінопереглядами, а намагаємося організувати захоплюючі та корисні правоосвітні заходи про права людини.

IMG_3695-3

1 листопада у Кременчуцькому міському центрі позашкільної освіти відбувся тренінг з прав людини для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів. Хотілося, щоб педагоги отримали нагоду не лише оновити свої уявлення про права людини, котрі мають бути в основі функціонування української школи, а й поспілкуватися між собою та з нами.

Спілкування вдалося. З розумінням прав людини вийшло по-різному :). Знайомилися ми з мріями, тим, чим пишаємося та що хочемо в собі вдосконалити. Ділилися очікуваннями, серед яких були передбачувані «нові знання» та «гарний настрій» та зовсім неочікувані «покращення свого здоров’я», «Все буде добре!» та «розширити кругозір в питанні європейських перспектив». Хочеться вірити, що окремі очікування учасників справдилися, а тренінг був недаремним.

IMG_3700-8 IMG_3727-30

Перейшовши, власне, до теми зустрічі, спробували в малих групах сформулювати власне визначення прав людини та їх характеристики, скласти каталог прав людини та навести приклад їх порушення. Далі попрацювали з лекцією Марка Новіцкого «Що таке права людини», щоб уточнити розуміння та внести корективи. Читати цей текст та виділяти головні думки виявилося не так уже просто, але врешті завдання подолали. Сподіваємося, що воно допомогло усвідомити, з чого випливають права людини та на чому ґрунтуються.

IMG_3725-28

На завершення знову говорили про мрії. Цього разу пробували вимріяти абсолютно нову школу та правила, необхідні для її існування. Планувалося визначити потреби та встановити їх зв’язок з правами. В процесі зробили приємне відкриття: забезпечення багатьох потреб залежить лише від нас самих і не вимагає фінансових вкладень. Адже не від грошей залежить взаємоповага, хороші стосунки і якісні знання. Також дотримання прав людини в школі потребує насамперед їх розуміння та поваги до людської гідності. Всі інші умови можуть лише допомагати або перешкоджати цьому.

А поки ми ще працювали, на сайті управління освіти вже з’явилася новина про подію: http://kr-osvita.gov.ua/novini/5388-vdbuvsya-trenng-z-prav-lyudini-za-uchastyu-trenerv-programi-demokratichna-shkola.html

Вчимося вірити в себе, поважати людську гідність людини та самих себе і розуміти права людини.

IMG_3746-40

Фото: Олеся Мусієнко

ХІІI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський Клуб».

Партнери фестивалю в Кременчуці:

Культурний Ді@лог, #Adapter, Центральна бібліотека для дорослих імені О.М.Горького, Управління освіти виконкому Кременчуцької міської ради, Олександрійський районний будинок культури, Кіноклуб «Відкрий очі», Центральна публічна бібліотека для дорослих, м. Горішні Плавні, Кав’ярня «Rock Kava», ГО «Громадське телебачення Світловодська», MOLODOST’.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Партнери: Державне агентство України з питань кіноМіжнародна мережа кінофестивалів з прав людини 

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України