Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Молодіжні обміни – річ дуже небезпечна: побувавши раз, неодмінно захочеш повторити цей досвід. Просто для того, щоб перевірити, як це працює в інших умовах і з іншими людьми 😉. Еге ж, так і виникає залежність. Темою обміну, що відбувався в Болгарії 8-14 вересня, була протидія залежності людей від маніпулятивних новин і провокативних заголовків. Одним словом, ми мали непросте завдання всього лише за тиждень навчитися розпізнавати фейкові новини та перевіряти інформацію, зрозуміти механізми функціонування медіа та їхнього впливу на людей, протидіяти булінгу в соцмережах та створювати власні проекти. А ще ж познайомитися з країною та місцевими жителями, створити дружну та душевну міжнародну команду майже з 40 осіб, викупатися у водоспаді та не загубитися в болгарських містах і селах, перепробувати купу смаколиків та напоїв з 4 країн, перетанцювати безліч танців та переспівати десятки пісень…
Як ми з тим усім впоралися, читайте у відгуках українських учасників

Даніїл:

Я відвідав обмін Media Manipulation – Youth Perception, який проходив в Болгарії в селі Міндя. Весь час на проекті я відчував себе дійсно комфортно незважаючи на те,що мене оточували незнайомі люди,в короткий час ми дійсно змогли здружитись з нашою українською командою та іноземцями. Особливу атмосферу проекту створювали люди, які брали участь, тому в повітрі  постійно віяло добром,толерантністю та творчістю Досвід    спілкування з іноземцями став для мене дійсно важливий,мені подобалось практикувати свою англійську,дізнаватись про думки та погляди людей з різних країн. Це дійсно дуже впливає на світогляд та примушує подивитись під іншим кутом на деякі речі. Багато хто з членів іноземних команд стали для мене хорошими друзями,я дійсно ціную це.

На проекті кожен день я пробував та дізнавався щось нове. Мені подобалось інформація, яка подавалась на проекті,вона не сильно грузила голову, але водночас була корисною. Я вважаю,що тема дійсно підібрана чудово і вона є надзвичайно актуальна в наш час. Також мені подобалось те,що на проекті було багато дискусій на ту чи іншу тему,це давало великий простір для пізнання нового та висловлювання своїх думок.

Після проекту я усвідомив,що подорожі це дійсно те,що змінює людину в кращу сторону,дає натхнення на мотивацію,допомагає знайти себе. Я однозначно рекомендую відвідувати подібні проекти , адже це безцінний досвід.

Також хочу подякувати Українській команді. Це був надзвичайний час в моєму житті і ви зробили великий внесок в це ☺

Віка:

Це був мій перший Еразмус+ проект. Направду я вагалась чи варто їхати, але дуже тішусь що все ж вирішила їхати.

З українською командою я познайомилась в Веліко Тірново – це прекрасні люди з неймовірним досвідом і чудовими ідеями. Окрім нас на обміні були ще учасники з Греції, Грузії і Болгарії.

    

    

Ми разом працювали, обмінювались досвідом, розважались і що найважливіше стали друзями. Кожна команда принесла в обмін щось від себе і розширила уявлення інших про свою країну. Ми вчились танцювати національні танці, куштували традиційну їжу і вигадували майбутні проекти.

    

На обміні я знайшла друзів і можу сказати, що частинка мене поїхала в Грецію і Грузію ще частинка залишилась в Болгарії.

Дякую за цей час разом, сподіваюсь ще зустрінемось в Україні або де завгодно ❤️❤️❤️

     

Аня:

Вас привозять у село в Болгарії, лишають там на 7 днів та впродовж яких ви живете разом із більш ніж 3 десятками людей з Грузії, Греції, України ті Болгарії. Ви б погодились? Яко ваша відповідь «ні», то ви не знаєте, від чого відмовляєтесь. Адже я щойно описала молодіжний обмін Erasmus+ на тему «Media Manipulations: Perception and Reality”, у якому мені довелось взяти участь цього вересня.

Це був обмін, у якому неважливо було, де ти знаходишся, адже він був дуже атмосферним і теплим саме за рахунок людей, яких я там зустріла. Я зламала багато культурних стереотипів та зустріла нових друзів з кожної країни-учасниці, а наша українська команда стала справжньою дружньою родиною.

Окремо треба виділити наше місце проживання – затишне село, де ми відпочили від метушні, кожного дня збирали фрукти прямо з дерева та жили у милому гест-хаусі з найдобрішими котиками.

І найголовніше – програму таких проектів учасники створюють самі, тому саме від нас залежило, як ми представимо Україну та нашу частину програми. А це була неабияка прокачка різних навичок, яких мені ліньки перераховувати:)

Коротше, keep calm та приймайте участь у молодіжних обмінах Erasmus+. Воно того варте)

Світлана:

Сподіваюся, враження про програму обміну, спілкування всередині української команди та з командами інших країн, безсонні ночі й незвичні робочі дні вже написали інші мої колеги. Я скажу про своє) Молодіжний обмін Media manipulations – Youth perception or reality? у селі Миндя був для мене відкриттям.

Відкриттям, що в селах люди досі вітаються одне з одним і навіть з незнайомцями й незнайомками, котрі ні слова не розуміють болгарською. Відкриттям, що в цьому селі недавно відбувся 11-й (!) рок-фестиваль і люди, яких ми зустріли на вулицях, дуже хотіли нам допомогти з точною та докладною інформацією про нього. Відкриттям, що в невеликому селі люди й споруди виглядають напрочуд контрастно, але гармонійно співіснують.

Наша невгамовна компанія з чотирьох країн (включно з турецькими ESC-волонтерами) на додачу до болгарської команди додала різноманіття та можливості попрактикуватися у прийнятті невизначеності. Люди були найбільшим успіхом і найбільшою несподіванкою цієї молодіжної зустрічі. Різні люди: наші учасниці/ки, душевна організаторська команда, гостинні та колоритні місцеві мешканці. Болгарський культурний вечір – це можливість побувати у фільмах Кустуріци. Різниця в тому, що все по-справжньому, без акторів та глядачів. Жива музика, яскраві емоції, активне спілкування попри всі мовні та вікові бар’єри…

Окремий бонус для мене – подорожі у Велико Тирново та Софію. Старі міста з безліччю давніх пам’яток, де можна вдосталь надивитися на сусідство античних споруд та сучасних винаходів, віднайти щось дуже автентичне болгарське поряд з ігровим клубом «Полтава» або готелем «Київ». Мабуть, це той випадок, коли осмислення реального впливу отого культурного різноманіття на саморозвиток триватиме ще довго. Головне – бажання їхати на молодіжні обміни знов і знов.

 

Іванна:

Це був перший обмін в моєму житті.  Спогади про нього двозначні: я зустріла хороших людей, але нової  інформації  отримали мало, але це було тому, що мета обміну – знайомство з різними національностями, а не тренінг.

Ще я вважаю, що для таких програм ідеальним часом є пора студентства: коли ще немає роботи, є багато вільного часу й  присутній дух авантюризму. Тому подаватись потрібно якомога раніше.

Чи брала б участь я в подальшому в подібних проектах?

Так. Але врахувала б такі пункти:

– потрібно зважати, що ти хочеш від цього проекту: якщо нових знайомств – оберу обмін. А якщо нових знань – тренінг.

– більш прискіпливо б ставилась до місця проведенння проекту: один і той же проект може виглядати кардинально по-різному залежно від локації.

– чим розвиненіша країна, тим якісніше буде складено розклад і меню на період програми.

– велику роль відіграють і самі учасники. Тому слід звертати увагу, які ще країни братимуть участь у проекті й з якими національностями буде цікаво познайомитись.

А найважливіше, що будь-яка програма (навіть з низьким рівнем організації) подарує нові знайомства й розширить світогляд. Тому пізнавайте цей світ і насолоджуйтесь кожним днем!

Нікіта:

В сентябре мне посчастливилось принять участие в молодежном обмене Erasmus+ по теме «Media Manipulations: Youth Perception or Reality?!”, который проходил в селе Миндя, Болгария. На проекте мы стали настоящими друзьями с участниками из таких стран, как Грузия, Греция, Болгария и, собственно, Украины. Мы проводили все время вместе и я узнал больше о культуре этих стран. Благодаря этому обмену я узнал о том, как избежать манипулирования в медиа, что такое неправдивые новости и как бороться с буллингом в интернете. Но мы не только посещали ежедневные сессии. Кроме того места, где мы жили, нам также удалось увидеть живописный городок Велико-Тырново и покупаться в красивом водопаде.

Спасибо за возможность учавствовать в таком проекте! Путешествуйте и открывайте мир вместе с Erasmus+!

Володимир:

Я вперше брав участь у програмах за підтримки Erasmus+ та подібних міжнародних обмінах. Мені завжди було цікаво отримати досвід неформального навчання закордоном.

Громадська організація Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр “Європейський клуб” дала мені можливість спробувати себе у цьому. Тож я не довго думаю вирішив поїхати і не помилився!

Все пройшло на високому рівні. Програма відповідала дійсності.

Тематика обміну стосувалася медіа маніпуляцій. Ми робили багато неординарних і цікавих завдань, які допомагають глибше розібратися в предметі та зрозуміти суть тих чи інших явищ стосовно медіа. Проєкт проходив у селі Міндія, але під час проєкт ми відвідали колишню столицю Болгарії — Великово Тирново.Там ми виконували одне з завдань — брали інтерв’ю у місцевих стосовно медіа у їх країні. Ми мали можливість прогулятися містом та піти на фортецю. Крім того, ми їздили на водоспад, де мали змогу скупатися.

На завершенні кожного з днів у нас були різні активності. Найбільше мені запам’ятався міжкультурний вечір. Кожна країна пригощала різними національними смаколиками та напоями. Розповідали про звичаї, традиції, навчали танцям. Для приймаючої сторони був відведений окремий вечір. Нас зустрічав оркестр, та народний ансамбль. Ми спробували багато Болгарських страв та навіть ракію — національний алкоголь. Болгарія продемонструвала себе з найкращого боку.

Обмін був мультикультурним і яскравим. Ми мали можливість познайомитися з культурою та традиціями приймаючої сторони та країн учасників. Спілкування з іноземцями дало можливість розширити мій кругозір, пізнати багато нового. Люди, яких я тут зустрів завжди охоче відповідали на питання, допомагали розібратися в деталях життя в інших країнах. Ми легко знаходити спільну мову. З багатьма учасниками я спілкуюсь досі. Це крута можливість перевірити свою комунікабельність, рівень знань англійської мови та звичайно дізнатися багато нового про медіа маніпуляції.

Я вдячний програмі Erasmus+ та громадській організації “Європейський клуб” за ті незабутні враження і знання, які я отримував в Болгарії. Рекомендую всім охочим спробувати свої сили в подібних програмах.

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від alena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України