Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

Ось і закінчився шостий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини #DocudaysUA в Кременчуці. Два останні дні, як завжди були насиченими: декілька показів, один з них в колонії, ніч кіно, Жива бібліотека, закриття з дуже непростим фільмом. Про все (і про власні враження) нижче.

_DSC6055

В суботу 26го листопада окрім ночі кіно кременчужани могли ще переглянуту стрічку «Звіть мене Маріанною» в читальній залі бібліотеки на Соборній.Додивилися до кінця стрічку самі лише жінки. Двоє чоловіків, присутніх на початку, схоже, взагалі опинилися в залі випадково. На жаль, яскраве сонце трохи заважало насолодитися красиво знятим фільмом. Зате обговорювали лише зміст, а не форму. Першою реакцією глядачок було: ні, ну жив собі 25 років у шлюбі, був нормальним сином, чоловіком і батьком. То що, не міг і далі так жити? Не було б ніяких проблем: ні зіпсованих стосунків з родиною, ні інсульту, ні проблем з документами. Чи були б? Що, все-таки, змусило героїню фільму піти на такі випробування? Відчувалося, що дехто хотів знайти просту відповідь і підтримку в цьому: в першу чергу думати про інших, а потім уже про себе; «перетерпіти» свою інакшість; не зважати на власні потреби. Але виявилося, що трапляється дещо сильніше за всі наміри бути «нормальною людиною», й ніхто не знає, як тим управляти. А ще дійшли до висновку, що ми рідко зустрічаємося з порушеннями статевої ідентичності, мало розуміємо, але й не хочемо про це знати – надто складно й незрозуміло це все.

DSC_0867_ps

А в той же час в Просторі Ідей тривала Жива бібліотека. Й одна з книжок, яка називалася «Мама гея та теща трансгендера», імовірно могла б поговорити більше на цю тему (якби глядачки захотіли перетворитися на «читачок»). «Читачів» в Живій бібліотеці було теж небагато. Зате які цікаві книжки були… Окрім вже зазначеної були ще одна книжка «Мама гея», «Людина з вадами зору», «Закордонний волонтер» (італійка, яка приїхала в рамках програми Європейська волонтерська служба й працює в київській ГО інвалідів «Родина»), «Сілезець» (представник західнослов’янського народу (етнічної групи), які живуть в Сілезії – https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D1%86%D1%96). Особливої атмосфери «бібліотеці» надавали ковбаса (тобто бутерброди) й безсумнівно діти однієї з фотографинь, які літали «бібліотекою» серед «книжок», читачів та виставки робіт 2го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі!» на тему «Корупція – це…».

IMG_4363

А десь в паралельній реальності, в Світловодську, дивилися кіно “Наближаючись до слона” в офісі Громадського телебачення Світловодська. Обговорення спочатку було про виховання дітей нестандартними методами. Довго ділилися враженнями про систему взаємодії і співпраці у школі. Про лідера і побудову авторитету. Дійшли висновку, що варто вчитися на власних помилках, мати мотивацію і не боятися змін. Потім перейшли до обговорення сучасних проблем освіти в Україні. Емоційним було обговорення теми чи потрібно вчити предмети у школі і які. А потім раптом дійшли до висновку, що навчитися бути щасливим важливіше ніж навчитися предметам. Світловодчани захотіли створити у себе Докуклуб й ось так самі розповіли про свій показ:

unnamed

«Останній показ фестивалю зібрав, на жаль, небагато глядачів, хоча тема освіти турбує всіх – і дітей, і батьків, і безумовно, працівників цієї сфери. Вільна школа, яку ми побачили в стрічці – зовсім інший підхід до підготовки дітей до дорослого життя, ніж відомий українцям. Обговорили, що сподобалось у Вільній школі, чому засновникам школи не вдалось все і відразу. Були думки, що дорослі, граючись з дітьми в демократію, свідомо маніпулюють дітьми.  Визначили, що дорослі не менше вчаться у дітей, ніж діти у дорослих. Виявилось, що глядачам відомі й інші системи альтернативної освіти, озвучили своє ставлення до них. Безумовно, відзначили, що система освіти в наших школах і більшості вишів застаріла й не відповідає сучасним вимогам та викликам. В розмові зійшлися на тому, що дуже важливим є те, що Вільна школа ставить на меті ростити і виховувати щасливих дітей, а бути щасливим – це невід’ємне право будь-якої людини».

IMG_4393

Субота плавно перейшла в неділю ніччю кіно. Вперше, напевно, аудиторія більше говорила, ніж дивилася. А переглянути встигли за 8 годин аж 5 стрічок серед яких  «Українські шерифи», «Наближаючись до слона», «Люди, які прийшли до влади», «Таткова донечка», «Кровлі: кожному ковбою потрібен кінь». Цікаво було порівнювати «Донечку» і «Кровлі», підхід батьків до своїх дітей. З захопленням глядачі обговорювали «Українських шерифів», село, систему, й цікавилися – чи іноземцям то зрозуміти?.. Задумливо розмірковували над тим, що ж такого пропагандистського побачили глядачі в Миколаєві у короткій історії ДНР «Людей, які прийшли до влади». Але найбільше дискусій і балачок, і захоплень, і протесту одночасно викликала стрічка про спробу створення вільної школи – «Наближаючись до слона». Одна з глядачок почала так: «Та ну..там же хаос, небезпека! Жесть!.. не те, що у нас в ліцеї!..». А трохи згодом вона ж казала: «Стоп! Забудьте все, що я казала 10 хвилин тому. Я зрозуміла, головне – це не те, як ти здаси хімію, головне – бути щасливим!». Так що, #docudaysUA змінює життя 🙂

IMG_4402

І хотілося б, звісно, після ночі кіно хотілося б день сну… Але ж останній день фестивалю! Треба встигнути показати кіно і вихованцям колонії, і відвідувачам безкоштовних курсів української мови. В колонії дивилася з хлопцями історію «Кровлі» й говорили про мрії, мету, впертісь у бажаннях їх досягати. А зі слухачам безкоштовних курсів української мови звісно дивилися «Мову» про безкоштовні курси української мови. Здивувало небажання висловити враження й думку «російською, я вже принципово не буду, а українською ще поки не можу» (с). Намагалися поговорити про ідентичність і повагу до мови (будь-якої), як до інструменту комунікації та побудову діалогу. Вийшло не дуже.

DSCN0048

Для закриття фестивалю ми вибрали непросту стрічку «Парк збоченців». Одна з глядачок визнала, що фільм «накрив» – занурив у доволі депресивний стан. Експертки стрічки – 2 психолога – підтримували обговорення доволі довго. Говорили про спадковість, про страх, про права людини, про психологічні розлади, про право на приватне життя, судову систему, жертв і злочинців. Розійшлися в стані задумливому… Хтось про збоченців, хтось про закінчення фестивалю, а хтось про вже наступний фестиваль 🙂

LHRaiOikybY Q4qlua5VNcw

Не зважаючи на те, що закінчилися покази, в школах триває інтерактивна виставка «Разом», а в Просторі Ідей – дві виставки про камінг-аути «Ми – Є» та «Ах, ось воно як!», а також можна побачити роботи 4го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі!» на тему: «Корупція – це… ».

Ну а ми продовжуємо збирати відгуки від вас про кіно і заходи додаткові – goo.gl/sDCuhd  і новий фестиваль вже зовсім скоро 🙂

Тексти: Світлана та Олег Овчаренко, Світлана Каркачова, Альона Глазкова.

Світлини: Олеся Мусієнко, Олександр Каркачов, Наталя Чумак, Sabina Pittu – https://www.facebook.com/bacidallaprovincia92

* * *

ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб».

Партнери фестивалю в Кременчуці:

Культурний Ді@лог, #Adapter, Центральна бібліотека для дорослих імені О.М.Горького, Управління освіти виконкому Кременчуцької міської ради, Олександрійський районний будинок культури, Кіноклуб «Відкрий очі», Центральна публічна бібліотека для дорослих м. Горішні плавні, Кав’ярня «Rock Kava», ГО «Громадське телебачення Світловодська», MOLODOST’.

13 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Організатори фестивалю Docudays UA: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України