Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

22 листопада тільки 2й день Мандрівного фестивалю #DocudaysUA в Кременчуці, а ми презентуємо виставку постерів спеціальної теми “Корупція – це…” 4-го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни» в холі міськвиконкому перед круглим столом про доступ публічної інформації. Що робили і про що говорили? Говорили про інструмент створення/налаштування ефективних стосунків між владою та громадою, про відповідальність за ненадання інформації, про адептів збору інформації, про те як просити, і що відповідати чиновникам на запити, про зловживання доступом до інформації. Спікерами на заході були київські гості: Наталка Соколенко, журналістка “Громадського радіо”, Антон Іванов, громадський активіст ГО «Центр UA», ресурсу «Доступ до правди», Христина Буртник, юристка Центру демократії та верховенства права. Слухали й задавали питання місцеві активісти, депутати міськради, представники різних підрозділів.

15078901_1232047196867046_860707118389788702_n

В той же час школярі 23ї школи дивилися й обговорювали короткометражну стрічку «Кровлі: кожному ковбою потрібен кінь». Після показу розмовляли про те, що у дітей є право обирати свій шлях і здійснювати свої прагнення, але водночас батьки мають право виховувати дітей згідно зі своїми переконаннями; коротко говорили про те, чи ці права не суперечать одне одному. Діти розповіли про свої цілі, мети та мрії, і про те, що може стати бар’єром для їх здійснення.

Історія Кровлі, хоча пов’язана з зовсім іншими реаліями (адже між Аризоною та Полтавською областю є відмінності та певна відстань), в принципі дітям сподобалася і, мабуть, стане натхненням для впевненості в досяганні своїх мрій.

kkYcXLbc_mM

«Аліса в країні війни» – фільм для вечірнього перегляду в Просторі ідей – важко було почати обговорювати. Стільки спогадів і емоцій викликала стрічка, що їх важко було вмістити в слова. Коли повернулася здатність говорити, згадували, заради чого виходили на Майдан, говорили, що, на жаль, до закінчення війни ще далеко і подібних фільмів може бути більше. Шукали зв’язок з правами людини, намагаючись зрозуміти, як узагалі про них говорити в контексті війни. Згадували зворушливі чи жахаючі історії про знайомих і війну; дивувалися, наскільки сильно вражає і ранить сцена скидання та спалювання українського прапора в Донецьку. Дякуємо авторкам фільму за щирість, глибину та відвертість.

15175335_1686097435036101_1532454651_n

В альтернативному культурному центрі #Adapter сьогодні дивилися стрічку українського режисера Остапа Костюка «Жива ватра». Людей було близько 30-ти, аудиторія вийшла дуже різноманітна: діти, молодь, люди середнього віку та старше, представники духовенства, активісти, журналісти. Але хоча й всі такі різні й цікаві, спільне обговорення не дуже склалося, мабуть тому що, на мій погляд, фільм був досить абстрактний, чи то всі заглибилися в собі після перегляду. Але вже в неформальному малому колі люди більше ділилися своїми враженнями. Для багатьох цей фільм став нагадуванням з минулого, все дитинство в селі, або просто літо, проведене у бабусі в тому ж селі. Дуже тепло людьми сприймалися традиції української родини вівчарів; пісні, вірші, святкування, важка фізична буденна праця, щира турбота про худобу – все це викликало посмішки на обличчях глядачів. Прозвучали й думки про права людини, але все ж спогади минулого та якісь особисті переживання в своїй родині перетягувалу на себе увагу. Була мова й про те, як традиційне ремесло може виживати в котексті сучасного світу, були порівняння з канадськими традиційними фермерами. Не обійшлося без теми «обов’язків людини». Які ж вони «обов’язки людини» ми так і не дізналися 🙂

Ypre5DDKOao

А в «Рок-каві» дивилися фільм «Дивні частинки», який на перший погляд, далекий від теми прав людини. В основі сюжету – історія молодого фізика, зануреного у науку так глибокого, що здається, ніби реальне життя проходить повз нього. Чи почувається головний герой самотнім, чи прагне встановити зв’язки із соціумом, чи, навпаки, відмежовується від суєтності життя «простих смертних» заради високих ідеалів науки? Суперечливі думки змінюють одна іншу під час перегляду, хочеться почути готові відповіді, але їх немає. Головний герой в пошуку, він ніби «приміряє» свої наукові гіпотези до вже існуючих теорій. Мабуть, так і кожен із нас «приміряє» свої думки, переконання і вчинки до тих цінностей, що проголошені Декларацією прав людини. Цей процес відбувається постійно і незримо, на підсвідомому рівні, так просто і природньо, як плин часу. Але як тільки права порушені, людина відчуває це одразу, ніби час зупинився і сталося щось непоправне.

А завтра нас чекає новий день, нові фільми, нові аудиторії. Завтра побачимося!

Тексти: Світлана Овчаренко, Лариса Гориславець, Варфоломій Ванот, Марія Колядіна, Альона Глазкова.

Світлини: Олеся Мусієнко, Андрій Михайленко, Ольга Тищенко, Марина Орлова.

* * *

ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини в Кременчуці реалізується Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб».

Партнери фестивалю в Кременчуці:

Культурний Ді@лог, #Adapter, Центральна бібліотека для дорослих імені О.М.Горького, Управління освіти виконкому Кременчуцької міської ради, Олександрійський районний будинок культури, Кіноклуб «Відкрий очі», Центральна публічна бібліотека для дорослих м. Горішні плавні, Кав’ярня «Rock Kava», ГО «Громадське телебачення Світловодська», MOLODOST’.

13 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Організатори фестивалю Docudays UA: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

 

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України