Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/prosti02/prostir.org.ua/www/wp-content/themes/newsup/single.php on line 88

ГО Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр “Європейський клуб” оголошує про початок нового проекту “ТОП чесних декларацій. Моніторинг декларацій міських голів, прокурорів, суддів, керівників теруправлінь фіскальної служби, поліції Полтавської області” та запрошує активістів до співпраці.

Якщо Ви – активний громадянин/громадянка, мешкаєте на Полтавщині і хочете, щоб місцева влада була чесною та ефективною, напишіть нам на e-mail: euroclub.kremen@gmail.com (в темі листа обов’язково вкажіть: Декларатор), вказавши свої прізвище та ім’я, мобільний телефон та e-mail, а також місто/село, де Ви проживаєте. Визначальним для участі в проекті є лише бажання та готовність у ньому працювати.

Мета проекту: Створення системи громадського контролю способу життя державних посадовців та керівників Полтавщини через навчання проведенню антикорупційних кампаній та використанню моніторингових інструментів.

Завдання:

  • Створення мережі антикорупційних аналітичних пунктів (Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Лубни, Миргород, Гадяч).
  • Здійснення моніторингу декларацій керівників, посадовців та суддів указаних міст, залучивши до цього місцевих активістів.
  • Навчання місцевих активістів моніторинговим інструментам, ознайомлення із новелами в антикорупційному законодавстві та з принципами діяльності антикорупційних установ (НАБУ, САП, ДБР, НАЗК) через серію тренінгів та семінарів.
  • Проведення інформаційної антикорупційної кампанії в області через створення приводів для обговорення, навчання та запобігання корупційним діям шляхом оприлюднення результатів моніторингу.

Напрямки діяльності:

1) Робота із документами та офіційними джерелами інформації (отримання декларацій із офіційних джерел та співставлення їх із даними держаних реєстрів нерухомості, фізичних та юридичних осіб, транспортних засобів, земельної кадастрової карти України). Порівняння декларацій електронних та отриманих раніше “паперових” (для тих посадовців, хто подаватиме електронні декларації в 2016 році).

2) Навчання громадських активістів роботі з антикорупційними інструментами (антикорупційне законодавство, декларування на даний час та запуск системи електронного декларування, робота з реєстрами).

3) Формування і розвиток мережі громадських активістів-антикорупціонерів в Полтавській області.

Напередодні впровадження електронного декларування є потреба у створенні так званої «стартової» бази декларацій представників місцевої влади, судів, правоохоронних органів, прокуратури. Невідповідність у даних «старої» (нинішньої, паперової) та електронної декларацій може бути приводом для привернення уваги НАЗК до посадовця. Тому проект фокусуватиметься, зокрема, на тих посадовцях, хто подаватиме електронні декларації в 2016 році.

У ході проекту активісти опанують механізми протидії корупції. Відповідно, руйнуватимуться традиції потурання проявам корупції, мовчазної згоди з боку громади, натомість у представників громадськості формуються моделі критичного мислення, аналізу даних.

З іншого боку, невідповідність у деклараціях може бути свідченням необізнаності чиновника у правилах оформлення документів, а не його корупційності. Тому будуть проведені семінари для місцевих посадовців та активістів, де вони спільно попрацюють над вимогами до заповнення декларацій.

Основний критерій ТОП чесних декларацій: у випадку, коли активісти виявляють невідповідність між даними у декларації і реєстрах або є фото- чи інші докази, декларація посадовця не потрапляє у ТОП чесних декларацій.

Основні події проекту:

Місяць Вид діяльності, місце проведення Тема
Серпень Вебінар для активістівПолтавської області (учасники із 6 міст) Декларації посадовців: про що можна дізнатися із них і як їх отримати?
Вересень Семінар (воркшоп) для активістів у Полтаві. Антикорупційне законодавство, новостворені антикорупційні структури. Декларування та його роль в запобіганні корупції.
Серпень-вересень Збір “паперових” декларацій. Запити та відкриті джерела інформації.
Серпень  – листопад Збір декларацій, звірка з реєстрами. Пошук невідповідностей.Поточне оприлюднення результатів у ЗМІ та соцмережах. Пошуки альтернативних джерел інформації про осіб, які потрапили у моніторинг (зокрема, соцмережі). Декларації та реєстри: як із ними працювати?Використання конкурентної розвідки для аналізу декларацій (OSINT)
Грудень Семінар для активістів та для держслужбовців по електронному декларуванню (у кожному з міст обласного підпорядкування) Як заповнювати і як звіряти декларації?Про що треба пам’ятати? Як  перевіряти та уточнювати дані?
Грудень Підсумкова презентація (відбувається спільно із вищевказаним семінаром у кожному із міст обласного підпорядкування) ТОП чесних декларацій Полтавщини


Якщо вирішили приєднатися, пишіть на e-mail: euroclub.kremen@gmail.com (в темі листа обов’язково вкажіть: Декларатор), вказавши свої прізвище та ім’я, мобільний телефон та e-mail, а також місто/село, де Ви проживаєте. Якщо є питання, не соромтеся їх задавати.

Телефони для зв’язку: 068 000 6418 – Лариса; 097 482 1411, 073 074 7734 – Світлана

 

Liked it? Take a second to support us on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Від olesus

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

European Solidarity Corps    Eastern Europe & Caucasus Resource Centre    Громадські ініціативи України